Fuar stand tasarımı fuar organizasyonlarının vazgeçilmez en önemli parçasıdır. Bir firmayı öne çıkaracak en önemli araç olduğunu da söyleyebiliriz. Dikkat çekici ve etkileyici bir stand tasarımı potansiyel alıcıların daha hızlı fark etmesini sağlar. Fuar stand tasarımı nasıl yapılmalıdır sorusu ise oldukça kritik ve uzun cevaplıdır.
Fuar stant tasarımı ile ilgili olarak en önemli konunun yaratıcı olmak olduğunu söyleyebiliriz. Özel stand tasarımları hazır stantlardan daha fazla dikkat çekici özelliğe sahiptir. Stand tasarımının formu, yaratıcı detayları, orijinalliği ve teşhir becerileri diğerlerinden farklıdır.
Birçok stantta farklılıklar taşıyıcı kolonların detaylarıyla fark edilir. Zaman zaman yalnızca tasarım için değişik kalıp ve formlar kullanılır. Burada amaç tamamen kaliteli ve özgün bir stant alanı yaratmaktır. Zaman zaman ise ürün yerleştirme alanları tasarımın kendisiyle birlikte planlanır. Taşıyıcı kolonların da farklı dizayn teknikleri sayesinde ürün vitrini formuna geldiğini söyleyebiliriz.
Stand tasarımları ürün teşhir standlarının ne kadar verim sağlayacağını belirler. Ürün teşhiri her marka ve firma için en büyük önemi taşıyan konudur. Bu sebeple; ürünün nerede sergileneceği ve ne şekilde sergileneceği satışlar üzerinde yüksek düzeyde etkilidir.
Ürün teşhir standı tasarımı ve fuar standı tasarımlarının nasıl yapılacağını 5 başlıkta incelemek mümkündür.
1.Genel Tasarım Yerleşim
Tasarımın ilk maddeleri arasında yer alır. Stand alanının kaç metrekare olduğu, standın nerede konumlandırılacağı gibi en kabataslak planlamalar yapılır. Standın komşu standlarla bağlantısı, koridor durumunun nasıl olacağı, ana yollara olan konumlar bu bağlamda etkilidir.
2. Fuar Standının Yapısı
Fuar stand tasarımı söz konusuysa burada en önemli nokta stant malzemeleridir. Dikkat çekici, kreatif ve yönlendirici tasarımlar için kaliteli malzemelere ihtiyaç duyulur. Sıklıkla ahşap malzeme kullanımının sağlandığını söyleyebiliriz. Ahşap, yapısı gereği sert ve dayanıklıdır. Buna karşın istenen formları elde etmek mümkündür. Birçok malzeme için de form elde etme işlemi yapılır. Ancak bunlar için özel kalıp üretimi sağlamak gerekir.
3. Fuar Stand Tasarımında Teknik
Tasarımdaki su bağlantısı, elektrik işçiliği önceden belirlenir. Bu konulara ait tüm bilgiler fuar firması ile paylaşılır. Stand alanında yer alan su tesisatına göre bir şema çıkarılarak tesisat planlaması tamamlanır. Elektrik bağlantısı için de belirli ekipmanlara göre güç seçimi yapılır. Birtakım sanayi ürünleri trifaz çalışır. Bu gibi detaylar göz önünde olmalıdır.
Fuar ziyaretçileri için kahve, çay gibi içecekler ve soğuk içecekler için buzdolabının gerektiği durumlar olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bunları sorunsuz bir şekilde halletmek için tüm detaylar planlanır.
4. Fuar Stand Yer Kaplaması
Fuar organizasyonlarında zemin çok önemli olmasa da planmaya dahil etmekte fayda vardır. Sıklıkla 3 zemin türünden söz ederiz: Karolaj, parke, halı
Fuar stand tasarımı, fuar alanındaki zeminle uyum sağlayacak biçimde tasarlanır. Yaşanabilecek herhangi bir aksiliğin önüne geçmek adına atlanmaması gereken bir detaydır.
5. Ekran ve Aydınlatmalar
Fuar alanının en güzel şekilde yansımasını sağlar. Aydınlatma ekipmanları, panolar, led ekran ve lcd ekranlar oldukça önemlidir. Ürünleri vurgulamaya ve ürün teşhir standının işlevini yerine getirmesini sağlar. Gerekli durumlarda bazı ürünlerin arka planlarını değiştirebilir, koyu ya da açık tonlar tercih edebilirsiniz.
Stand içinde yer alan afişler standı ön plana çıkarır. Bu sayede fuar ziyaretçilerinin odak noktası stand ve ürünlere yönelir. Stand içinde herhangi bir ışık kaynağı, standın tüm görüntüsünü pozitif etkiler. Florasan, spot tip ışıklar sıklıkla karşımıza çıkar. Dijital ekranlar gibi dinamik ve enerjik olmasa da dijital baskı ürünlerini genelde görürüz. Yüksek çözünürlükte yer alan görseller standın kalitesini yükseltir.